Veckans Nutidsfrågor är inget vanligt nyhets-quiz. Frågorna är noga framtagna för att väcka nyfikenhet och skapa pedagogiska diskussioner. Att svara rätt är inte alltid det viktigaste.
Veckans Nutidsfrågor - så fungerar det!
Veckans Nutidsfrågor är i grunden ett kopieringsunderlag men det går lika bra att använda det på läsplattor och datorer. Skolor som har licens får fritt använda det med sina elever på den prenumerande skolan. Det låga priset gäller oavsett storlek på skola. Veckans Nutidsfrågor ingår i paketet Veckans Nutidsfrågor + Veckans Land.
Veckans Nutidsfrågor är inte ETT nyhetsquiz (1X2-frågor) utan består av många quiz med olika svårighetsgrad. Här finns material för alla åldrar - från de lägsta åldersgrupperna till vuxna elever. Det finns även annat material än nyhetsquiz och dessutom ingår Veckans Land i alla prenumerationer. Allt ingår för samma låga pris!
Nytt material finns ute måndag morgon och alla prenumeranter får mejl under natten till måndag till två adresser som påminnelse. I detta mejl finns aktuella lösenord för att öppna pdf-filerna, som finns att hämta hem på vår hemsida.
Alla sidorna finns även på en särskild elevsida. Läraren ger ett särskilt lösenord till eleven som sedan kan läsa frågorna på sin dator eller motsvarande. Vill man kan man även fylla i sina svar i ett formulär och mejla till sin lärare. aktuellt elevlösenord finns med i mejlutskicket.
Veckans Nutidsfrågor utkom första gången 1988 och har sedan dess kommit ut VARJE vecka terminstid. 1988 fanns inte Internet utan frågorna skickades ut med post. Denna möjlighet finns fortfarande kvar och utnyttjas av förvånansvärt många. Mot ett pristillägg får man då en folder skickade med post måndagar från oss där A-frågor, B-frågor samt Veckans Extrauppgift ingår.
Äldre frågor från tidigare veckor under terminen finns sparade i arkivet. Tänk dock på att lösenord för äldre uppgifter är det som gällde just den veckan. Ska man använda äldre frågor får man se till att spara lösenordet.
Veckans Nutidsfrågor är inget vanligt nyhets-quiz. Frågorna är utarbetade för att väcka nyfikenhet och skapa pedagogiska diskussioner. Att svara rätt är inte alltid det viktigaste.
Läs mer om tankar bakom de olika delarna i Veckan Nutidsfrågor här!
Kontakt
Om lärare har frågor till oss så mejla eller ring 031-340 99 90 Telefontid: vardagar 10.00 - 17.00 Lunchstängt normalt 12.00 - 13.00
Innehåll i Veckans Nutidsfrågor
Sju dagar består av sju enkla 1X2-frågor och har också ett så enkelt språk som möjligt. Är tänkt att användas bland de yngsta i skolan och sedan får varje lärare anpassa materialet till läskunnighet och mognad. Se exempel här! A-frågorna består av tio relativt enkla 1X2-frågor. Används mest från årskurs 4 och uppåt. Anknyter ofta till aktuella nyhetshändelser och testar allmänna kunskaper samt att man hänger med i de stora händelserna. Se exempel här.
a-frågorna består av tio relativt enkla och kortformulerade 1X2-frågor. Baseras i första hand på de nyheter som presenteras i Lilla Aktuellt föregående vecka. Se exempel här. B-frågorna består av tolv medelsvåra 1X2-frågor. De flesta vuxna klarar frågorna men för att få många rätt krävs det att man hänger med en del i nyhetsrapporteringen. Används mest från årskurs 7 och uppåt. Se exempel här. K-frågorna består av tio medelsvåra 1X2-frågor med vuxeninriktning. Enkel svenska och baserat på rikstäckande nyhetskällor som exempelvis svt.se. Se exempel här. C-frågorna består av tolv relativt svåra 1X2-frågor. Här krävs det oftast att man läst tidningarna ordentligt men några detaljkunskaper krävs sällan. Används mest på vissa linjer på gymnasiet. Se exempel här. "Det var då" är tio 1X2-frågor som handlar om dagarna i den kommande veckan och vad som har hänt tidigare år. Mycket populärt bland vuxengrupper och bland våra seniorer på seniorboende och äldreomsorg. Se exempel här.
Extramaterial i Veckans Nutidfrågor
Förutom alla dessa nyhetsquiz finns även så kallat extramaterial i materialet eller på vår hemsida.
Extrauppgiften är helt fristående uppgifter som varierar i svårighetsgrad och karaktär. Korsord, temauppgifter och mycket annat. Populära eftersom de oftast går att spara till annan vecka. Se exempel här. Kluringen är en annan helt fristående uppgift som varierar i svårighetsgrad. En uppgift av typ klurig tankenöt. Populär sida för de som också undervisar i matematik. Se exempel här.
Kommentar & Facit är mer fakta till läraren så att diskussionen och uppföljningen blir mer intressant. Här finns i många fall även länktips. Se exempel här.
Veckans Land
Veckans Land är också nått som ingår i prenumerationen av Veckans Nutidsfrågor. Inget som kostar extra alltså. Lär mer om Veckans Land här.